Ste slišali za “kripto rudarjenje”?

Za rudarjenje kovancev po internetu? Kaj pa za kripto valute?

Niste? V tem članku boste zvedeli več o tem novem fenomenu, ki že poganja del sveta. Izvedeli boste tudi zakaj točno je takšno kripto rudarjenje pomembno in čemu je namenjeno.

Če bi radi izvedeli več o kripto valutah, trgovanju kriptovalut in nasploh o kriptu, obiščite slovensko stran Kriptomat.io

Da za začetek razjasnimo. Rudarjenje kripto valut nima povezave z dejanskim rudarjenjem. Za to ne potrebujete varnostne opreme, čelade, ali razbijanja po kamnih.

Rudarjenje si lahko predstavljate kot delovanje centralne enote v banki. V primeru banke, se vsa nakazila , premiki denarja in tako dalje, beležijo v tem sistemu

V primeru banke, se te to odvija centralizirano, v enem sistemu, preko tretje osebe.

Kripto rudarjenje omogoča ravno nasprotno. Ni ene same “centralne knjige” oziroma sistema, ki beleži procese in nakazila. V tem sistemu je udeleženih več 100-več 1000 “rudarjev”, ki neneno preverjajo in potrjujejo prenose in transakcije. Tudi če bi se našel posameznik, ki bi manipuliral sebi v prid, bi ga sistem zavrnil.

Sam izraz “rudarjenje” ima izvor v rudarjenju zlata, torej iskanju in pridobivanju neke vrednosti. V primeru kripto rudarjenja pa rudarji namesto zlata pridobijo izplačilo bitcoinov ali drugih kriptovalut, v zameno za njihovo delo.

In preden se odločite za kripto rudarjenje, še dobro premislite.

Za uspešno in predvsem profitabilno rudarjenje kripto valut je priporočena oziroma skoraj da nujna specializirana računalniška oprema. Več kot vložite v opremo, večje bo vaše izplačilo v kripto valutah.

Sam nakup opreme pa ni edini strošek, ki ga morate upoštevati. Ker računalnik deluje 24/7, porabi tudi veliko električne energije in proizvede veliko toplote.

Uspešni in izkušeni rudarji tudi to toploto izrabijo sebi v prid, ter najdejo najcenejše vire električne energije, da obdržijo svoj posel maksimalno dobičkonosen.

Kar je pa spet odvisno od konkurence. Zelo veliko posameznikov in podjetij se je odločilo za ta način pridobivanja sredstev, nastale so “skupnosti rudarjev”, kjer združujejo svoje moči za večja izplačila in tako dalje. Trg je konkurenčen in za začetnika ni nujno najbolj profitabilen.

Končni cilj rudarjenja?

Rudarjenje skrbi za to,da so transakcije na kripto omrežjih verodostojne, varne in sledljive. Vsaka transakcija z neveljavnimi podatki je izločena, sledeče transakcije si pa sledijo v verigi, ki je vsem dostopna in sledljiva. Moč se porazdeli med vse udeležence.

Če vas zanima več o rudarjenju kriptovalut, si preberite članek “Kaj je rudarjenje kriptovalut?

Srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja