Cena za delo in rezultate spletne optimizacije in oglaševanja

Marsikomu se zdi zelo privlačna možnost, da se sam loti spletne optimizacije in morda celo oglaševanja. Nenazadnje so pripomočki dostopni vsem, tudi vse potrebne informacije je dokaj lahko najti. A prav v tem primeru se izkaže, da tako optimizacija kot oglaševanje zahtevata bistveno več dela. Temu primerne so tudi cene profesionalnih izvajalcev teh storitev.

Še posebej je očitno, da ima optimizacija cenik prilagojen dejanskemu delu. Ne da se namreč enostavno predvideti obsega in zahtevnosti dela ter dosegljivih rezultatov. Tako ni mogoče oblikovati ponudbe za optimizacijo, ki bi ustrezala vsem naročnikom. Posledično ima optimizacija cenik, ki se oblikuje po dogovoru, od primera do primera. Cena pa vključuje na eni strani delo, ki je povezano s pripravo in načrtovanjem ter izvajanjem posameznih opravil, na drugi strani pa tudi stroške, ki se pri tem pojavijo, na primer stroške objavljanja povezav ali pripravljanja poročil. Seveda pa je za optimizacijo cenik različen tudi med posameznimi ponudniki.

Tudi oglaševanje ima podobno delitev stroškov. Najbolj priljubljena možnost je najbrž CPC AdWords oglaševanje, ki na prvi pogled omogoča enostavnejši izračun. Gre namreč za oglaševanje na klik, pri katerem vsak klik na oglas terja določeno ceno. A spet pozabljamo na spremljevalno delo. CPC AdWords kampanje je treba pozorno pripraviti in prilagajati, za optimalen učinek pa je treba veliko časa in nekaj denarja vložiti v testiranje in primerjanje različnih možnosti. Spet imamo na eni strani delo, ki ga opravlja strokovnjak, na drugi strani pa stroške, ki jih zahteva sam CPC AdWords sistem oziroma tudi vsako drugo oglaševanje.

Posted in PPC

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja