Naj bo vaš pisarniški stol nadvse udoben!

Udobje na delovnem mestu ne odloča le o tem, kako se bomo pri delu počutili, temveč pripomore tudi k produktivnosti. Še bolj pomembno je, da lahko dobro pohištvo za pisarne ublaži obremenitve za telo ter odpravi bolečine in posledice, ki jih ima dolgotrajno sedenje za zdravje.

 V sedečem položaju namreč hrbtenica prenaša velike obremenitve in kaj hitro se lahko pokažejo škodljive posledice, sploh če imamo slab pisarniški stol. A k dobri končni izkušnji pripomore tudi druga oprema, ki jo na delovnem mestu uporabljamo.

Kaj vse vključuje pohištvo za pisarne?

Med pisarniško pohištvo seveda prištevamo predvsem stole, ki jih redno uporabljamo pri svojem delu. A to še zdaleč ni vse, kar bomo potrebovali za udobno delo. Če bi se radi dobro počutili in hkrati zaobšli pogoste zdravstvene težave, si bomo privoščili tudi dobro pisarniško mizo. Zelo priljubljene postajajo nastavljive pisalne mize, ki jih je možno prilagoditi po višini, omogočajo celo delo stoje, kar je dobrodošla popestritev in razbremenitev pri delu.

Za udobno delo moramo prilagoditi še drugo opremo, sploh tisto, ki jo redno uporabljamo. Na dosegu roke moramo imeti kakšne predalnike, police in druge odlagalne površine. Če je možno, bomo pohištvo za pisarne izbrali tako, da se nam pri delu ne bo treba sklanjati ali ponavljati kakšnih gibov, ki pomenijo dodatne obremenitve. Pohištvo mora omogočiti kar se da stabilno in sproščeno sedenje, da se izognemo nepotrebnim obremenitvam in poškodbam.

Uporabimo lahko še nekaj dodatne opreme, čeprav ima ključno vlogo tu pohištvo za pisarne. Tudi manjši elementi lahko naredijo veliko razliko. Pri delu z računalnikom recimo rade volje uporabljamo podporo za dlani pri tipkanju na tipkovnico in uporabi računalniške miške. Prav tako k udobju pripomorejo podstavki za monitor, dobimo tudi stojala za prenosne računalnike, ki jih je možno zelo dobro prilagoditi razmeram in željam uporabnika.

Imamo torej kar nekaj možnosti, da pohištvo za pisarne dobro prilagodimo, preden se sploh posvetimo stolu. Seveda pa ima ravno pisarniški stol najpomembnejšo nalogo, če nameravamo večino delovnega dne presedeti.

V pisarni je nepogrešljiv ergonomski stol

Dobro je znano, kakšne obremenitve nas čakajo pri dolgotrajnem sedenju. Prav tako se dobro ve, kakšne so posledice teh obremenitev, sploh če ne sedimo v optimalnem položaju in se sile ne morejo enakomerno razporediti. A kljub temu nismo vedno zelo proaktivni pri iskanju pravih rešitev, čeprav bi lahko veliko naredili že s tem, da se odločimo za dober ergonomski stol. Takšna oprema je v sodobnih pisarnah nepogrešljiva, zelo dobro pa se obnese tudi na drugih delovnih mestih, pravzaprav povsod tam, kjer se ukvarjamo z delom v sedežem položaju.

Poznamo določene ergonomske smernice, ki nam priporočajo sedenje v pravilnem položaju. Optimalno lego telesa bo možno lažje vzdrževati, če imamo za to prilagojen stol, sodeluje pa tudi drugo pohištvo, predvsem je pomembna višina pisalne mize oziroma druge delovne površine. A kvaliteten ergonomski stol je velik korak proti udobju na delovnem mestu, močno pripomore tudi k vzdrževanju zdravja. 

pisarniski-stoli-konferenca

Kje dobimo dober ergonomski stol?

Pri nakupu te opreme moramo biti pozorni. Z nazivom ergonomski stol se namreč opremljajo tudi izdelki, ki niso nujno zelo dobro prilagojeni za dolgotrajno sedenje. Prepričati se je treba, da ne gre le za marketinški trik, temveč res posegamo po kvalitetni opremi, ki bo dobro opravila svojo nalogo. Zato pisarniško pohištvo izbiramo pri uglednih trgovcih, ki imajo specializirano ponudbo za poslovne prostore. Pri nas je to Marc Interieri, ki ima v ponudbi tudi ergonomske stole za opremljanje pisarne. Dobimo lahko različne modele, tudi cenovni razpon je dovolj širok, da smo lahko precej izbirčni, vedno pa računamo na to, da se bomo opremili s kakovostnim pohištvom, ki je dobro prilagojeno za svoje delo.

S takšnimi izdelki bomo kar najbolje pripravljeni na obremenitve pri vsakdanjih službenih opravilih. Najdemo lahko tudi ergonomski stol v kakšnih posebnih izvedbah, kar je lahko prav tako dobra ideja.

Aktivni stol nas dodatno razbremeni

Splošno priporočilo za vse delavce je, da si vzamemo nekaj oddiha med delom ter se razgibamo in raztegnemo vsaj enkrat na uro. Tako prerazporedimo obremenitve in nekoliko sprostimo organizem, omilimo posledice dolgotrajnega sedenja in ponavljajočih se gibov. Na podoben način pa nam pomaga tudi aktivni stol, ki ni nadomestek za odmor, je pa lahko dobrodošla pomoč pri dolgotrajnem sedenju.

Aktivni stol deluje tako, da pri sedenju aktivira več mišičnih skupin in bolje razporedi obremenitve preko telesa. Tako ne bodo stalno obremenjene iste kritične točke, telo bo imelo več časa in priložnosti, da se sprosti in okreva. Z aktivnim stolom lahko dobro poskrbimo za svoj organizem med dolgotrajnim sedenjem, ne da bi bili povsem odvisni od pogostih odmorov in razgibavanja. Že med sedenjem se namreč izmenjujejo različne mišične skupine, ki skrbijo za prenašanje obremenitev. Tako je aktivni stol zelo učinkovit v odpravljanju bolečin, ki se pogosto pojavljajo pri sedenju, ima pa še druge koristne učinke.

Seveda tudi za aktivni stol velja, da ga je pametno izbrati v višjem kakovostnem razredu, da lahko dobro izkoristimo vse, kar nam takšno pohištvo ponuja. Na https://www.marc-interieri.si/pisarniski-stoli/operativni-aktivni-stoli/ je ponudba kakovostnih stolov, ki so primerni za dolgotrajno sedenje. Pričakujemo lahko, da bomo s takšnimi stoli zelo zadovoljni, sploh če smo vajeni kakšnega neudobnega pohištva. Aktivni stol lahko naredi veliko razliko in močno pomaga tistim, ki imajo pri sedenju težave, recimo če že čutijo bolečine in druge posledice dolgotrajnega sedenja in ostalih obremenitev z delovnega mesta.

S kakovostnim pohištvom in sproščenim delovnim ritmom lahko uspešno naslovimo mnoge obremenitve, ki nas ogrožajo na delovnem mestu. Tako poskrbimo za dodatno udobje in produktivnost, pri delu bomo bolj zadovoljni, predvsem pa se izognemo velikim zdravstvenim težavam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja